Bedenktijd

Neem contact met ons op

Wettelijke 14-dagen-bedenktijd
De consument- koper heeft over het algemeen gedurende 14 kalenderdagen het recht om zonder opgave van redenen de koopovereenkomst te ontbinden. Dat houdt in dat je binnen die 14 dagen recht hebt om afstand te doen van uw koop. U hoeft hierbij geen reden te vermelden. Dit geldt alleen voor verkoop bij een bedrijf via het internet. Er gelden ook uitzonderingen, maar in de meeste gevallen is er wél een bedenktijd. De bedenktijd geldt bijvoorbeeld niet bij producten die u op maat laat maten, zoals een maatpak.

Aanvangstermijn
Over het algemeen start de 14-dagen-termijn als u het product ontvangt. Als u echter meerdere producten in één keer besteld, zoals een broek en een trui, dan loopt de 14-dagen-termijn vanaf het moment van ontvangst van het laatste kledingstuk. Zo kunt u uw combinatie beoordelen.

De zaak is ‘ontvangen’, wanneer u als consument het product fysiek bezit. In bepaalde gevallen kan het lastig zijn wanneer de zaak precies is ontvangen. Op grond van de wet rust de bewijslast op juiste en tijdige  uitoefening van het herroepingsrecht op de consument. Om die reden raad DMJI aan om aantoonbaar gebruik te maken van uw recht, zoals via e-mail of per aangetekende brief.

Terugbetaling en kosten
Het gebruik maken van de bedenktijd is voor de consument kosteloos. Er gelden dus géén annuleringskosten. Als je de verkoper hebt laten weten dat u van uw bestelling afziet, dan dient de verkoper binnen 14 dagen het aankoopbedrag terug te betalen. Hij mag echter wachten met betalen, totdat hij het product daadwerkelijk heeft terugontvangen óf dat je bewijs aanlevert waaruit blijkt dat u het product heeft geretourneerd. De kosten van de retourzending mag de verkoper in rekening brengen bij u, als consument-koper. De verkoper dient  u vooraf hierover te informeren, anders hoeft u de retourneringskosten niet te voldoen.

Hulp nodig?
Heeft u, als koper of verkoper, juridisch advies nodig over de bedenktijd? DMJI is u graag van dienst. 

Neem vrijblijvend contact met ons op.