Waarborgsom

Neem contact met ons op

Verhuurder weigert waarborgsom terug te betalen
U heeft u huur opgezegd en de woning verlaten. U wilt graag de waarborgsom terug. De verhuurde geeft aan dat de woning niet in goede staat is afgeleverd. Hij houdt om die reden de waarborgsom in. U bent het hier niet mee eens. Mag de verhuurder de waarborgsom inhouden?

In oude staat opleveren
De huurder is verplicht om de woning op te leveren in de oude staat. Dat betekent in dezelfde vorm als waarin hij verkregen is. Een goed manier om achter te komen hoe de woning was, is om de ‘beschrijving van het gehuurde’ te bekijken. Dat is een document dat is opgesteld door de verhuurder, waaruit blijkt hoe de woning was voordat u deze huurde. Beiden partijen dienen met het document akkoord te gaan.

Beschrijving van de woning
Als de verhuurder geen beschrijving heeft gemaakt van de woning, dan biedt de wet bescherming aan de huurder. Als er geen beschrijving is opgemaakt, dan wordt huurder verondersteld het gehuurde (de woning) in de staat  hebben geleverd zoals deze is bij het einde van de huurovereenkomst, tenzij de verhuurder dit tegen kan bewijzen. Kortom, het wordt vermoed dat u de woning in goede staat heeft afgeleverd, maar tegenbewijs door de verhuurder is wel mogelijk. Deze regel geldt alleen voor contracten die zijn opgesteld op of ná 1 augustus 2003.

Als er sprake is van een huurcontract vóór 1 augustus 2003, dan gaat de wet ervan uit dat de huurwoning in goede staat kreeg. Dat betekent dat de woning netjes eruit zag en geen beschadigen had. U als huurder moet dan het tegenbewijs leveren.

Schade door slijtage of ouderdom
Door het wonen in de woning, is het normaal dat er na een tijd sprake is van enige slijtage.  Denk hierbij aan kleine beschadigen aan de keuken. Als deze slijtage valt onder ‘normale slijtage’, dan hoeft u deze beschadigen niet te herstellen. Deze regel geldt voor alle huurcontracten.

Advies
Of de verhuurder de waarborgsom mag inhouden, hangt dus af van de omstandigheden van het geval. Het is aan de verhuurder (bij contracten na 1 augustus 2003) om te bewijzen dat de oude staat anders was, als de huurder aangeeft dat de woning zo was. Als er sprake is van normale slijtage of beschadigen door ouderdom, dan hoeft u, als huurder, deze schade niet te herstellen. Wilt de verhuurder de waarborgsom niet terug geven?

Neem dan vrijblijvend contact op met DMJI.

Wij zullen u van advies voorzien.